Gratis verzending vanaf €50,-
Vers uit de kwekerij geleverd
Binnen 1-3 werkdagen geleverd
Uw mandje

Uw Winkelwagen is nog leeg.

Menu

Snoeien van lavendel – Hoe doe je dat?

Het snoeien van lavendel klinkt als een lastige taak, maar eigenlijk is het zo gepiept als je weet wat de verzorging van lavendel inhoudt en welke stappen bij de lavendel snoei komen kijken. Wij leggen je stap voor stap uit hoe en wanneer je lavendel moet snoeien. Ook lees je hier wat je moet weten over het onderhoud van lavendel.

Image

Je hebt een prachtige Angustifolia Felice of Stoechas Anouk maar je wil ook zorgen dat deze er over een tijdje nog steeds zo mooi uit blijft zien. Op tijd snoeien zal daarbij een grote rol spelen.

Wat veel mensen niet weten is dat lavendel snoeien een cruciale rol speelt in het verlengen van de levensduur van je lavendel. Snoeien van lavendel stimuleert de bloei en het uiterlijk van de plant. Wij helpen je op weg met de juiste kennis zodat je huidige of toekomstige lavendel perfect gesnoeid kan worden. Hierdoor bloeit je lavendel in de lente en zomer weer prachtig. Aanvullend leggen we ook nog uit wat belangrijk is om te weten over lavendel verzorgen.

Lavendel snoeien – Wanneer is het daar tijd voor?

Timing speelt bij de lavendel snoei een cruciale rol. Wanneer je lavendel moet snoeien is in het voorjaar. Zo is aan het begin van april de optimale tijd om lavendel te snoeien. Het is belangrijk om dat specifiek rond deze tijd van het jaar te doen, omdat de bloei van de planten anders uitblijft en de stengels verhouten, dat zou zonde zijn!

Image

Hoe moet je lavendel snoeien?

De belangrijkste regel bij het lavendel snoeien, is dat je lavendel nooit tot op het kale hout terugsnoeit. Wanneer je lavendel tot op het kale hout snoeit kan de plant niet meer uitlopen en nieuwe scheuten ontwikkelen. Let dus op dat je een lavendel plant nooit lager snoeit dan de plaats waar de nieuwe scheuten zitten. Verzorging van lavendel of de lavendel snoei kan je verdelen in twee verschillende momenten. Verzorging tijdens de bloeitijd en de hoofdsnoei:

Hoofdsnoei
Begin april kan je de lavendel een groot stuk terugsnoeien wanneer de ergste vorst voorbij is. Hiervoor heb je een heggenschaar en eventueel een snoeischaar nodig als het hout wat dikker is.Knip de dode bloeiwijzen ongeveer 3 cm van de top af. Snoei vervolgens de plant tot een derde terug. Dit is ongeveer 10-15 cm boven de grond. Zorg dat je hierbij een bolvorm aanhoudt en dat je altijd boven de groene nieuwe scheutjes blijft snoeien. Denk daarbij aan de gouden regel dat je niet tot het kale deel mag snoeien.Door de lavendel snoei krijgt de plant een mooie volle bolvorm. De plant zal altijd compact blijven en dat is ook het doel van het snoeien. Lavendel zal een beetje groter worden dan de originele staat, maar blijft redelijk klein.

 
Image

Verzorging tijdens de bloeitijd – Zomer
Omdat onze lavendelplanten uiterst lang bloeien is het belangrijk om in de zomer regelmatig de uitgebloeide toppen te verwijderen. Dit duurt telkens maar enkele tellen, maar maakt een wereld van verschil voor het onderhoud van lavendel en de bloeitijd van je lavendel planten. Je kan de uitgebloeide topjes bewaren en drogen, ze ruiken namelijk heerlijk!

Image

Hoe moet je lavendel verzorgen?

De juiste verzorging begint bij de juiste keuze lavendel
Lavendel planten die je in een tuincentrum koopt hebben vaak geen merknaam, hebben een grijs, dik blad en groeien heel snel. Als gevolg worden ze snel groot en ook kaal waardoor ze vaak niet meer te redden zijn. Juist om deze redenen adviseren wij om benaamde planten zoals de Angustifolia Felice en Stoechas Anouk te kopen. Daar heb je op lange termijn minder onderhoud voor nodig en ervaar je langer plezier van.

Water & wintertijd
Onze lavendel is uiteraard een onderhoudsvriendelijke en onderhoudsarme plant. Zo zijn er los van een jaarlijkse lavendel snoei vaak geen aanvullende tijdrovende taken die komen kijken bij je lavendel verzorgen.Het is natuurlijk wel belangrijk dat je lavendel genoeg water krijgt, vooral tijdens de lente en warme zomermaanden is het belangrijk dat je erop let dat je lavendel altijd voldoende bewaterd is.Als extraatje om je lavendel te verzorgen kan je tijdens de winter ervoor zorgen dat je de lavendel in je tuin geïsoleerd ligt onder een laagje boomschors zodat hij optimaal beschermd is voordat je hem gaat snoeien. De details over deze stappen en waarom het handig is om te doen lees je hier terug.

Lavendelproducten die geen verzorging nodig hebben
Om de tijd tussen het snoeien en de bloei te overbruggen kan jij heel het jaar door genieten van de voordelen van lavendel met onze Lavandula Living collectie. Deze producten eisen helemaal geen onderhoud en zijn dus perfect voor een verwenmoment voor jezelf of een uniek cadeautje voor een ander.

Lavendel kopen van Lavendel Online

Lavendel Online is dé webshop voor alles op het gebied van lavendel. Wanneer je planten bij ons bestelt geniet je van de voordelen van onze twee veredelde lavendel soorten de Angustifolia Felice en de Stoechas Anouk . Bestellingen worden direct op de kwekerij ingepakt en verzonden zodat jij de verste en mooiste planten thuis ontvangt.

Wanneer je al in bezit bent van onze geweldige lavendel collectie is Lavendel Online dé webshop om jou te voorzien van de juiste informatie en kennis over lavendel. Je kunt je persoonlijk laten adviseren door één van onze klantenservice medewerkers of handige tips en tricks teruglezen in onze kennisbank. Wij blijven je graag inspireren met onze passie voor lavendel.